- Domov
- Rujno Rosso 2001, Gravner
Merlot
Selekcija vina Rosso Gravner, pridelana samo v najboljših letinah. Vrenje poteka na kožicah v odprtih hrastovih kadeh za obdobje petih tednov z avtohtonimi kvasovkami in brez meritev temperature. Vino zori sedem let v hrastovih sodih in sedem let v steklenici. Ustekleničeno brez bistrenja in filtriranja med zadnjim luninim krajcem.
Cena | nad 30 € |
---|---|
Država | Italija |
Stil vina | Bogato rdeče |
Temperatura serviranja | 16 - 18°C |
Vsebina | 0,75 l |
Barva vina | Rdeče |
Stopnja alkohola | 13 % |
Znamka vina | Gravner |
Kombinacija s hrano | divjačina in rdeče meso, svež ali zrel sir, meso z žara |
Letnik vina | 2001 |
Regija | Colio |
Sladkorna stopnja | Suho |
Sorta | Merlot |
Gravner
Joško Gravner je.... Joško Gravner. Njegova vina so posledica narave, terena in razmišljanja. Ko je z letnikom 1998 popolnoma spremenil rzamišljanje o vinu in seveda njegovo pridelavo, so se ljudje zgražali. Vinogradnik, ki mu je cel svet jedel z roke, je izjavil da vin, ki jih je prideloval do letnika 1998 ne pije več. Da ne bo pomote, to so bila ena najboljših vin v Italiji takrat. Letnik 1998 je maceriral dlje, vina so bila motna, drugačna, ljudje niso razumeli. Danes, ko je šel še korak naprej v ekstrem - vina so na maceraciji pol leta v amforah - mu je Italija priznala primat. Postal je vinar leta, Rebula in Breg 2002 sta prejela 3 grozde v knjigi Vini d`Italia.
