Lastnosti
Teža | 1,3 kg |
---|---|
Volumen | |
Stil vina | |
Sorta | |
Stopnja alkohola | |
Uporabljene sorte | |
Barva vina | |
Regija | |
Sladkorna stopnja | |
Temperatura serviranja | |
Država |
Vinifikacija poteka v kamnitih posodah. Omenjeni način vinifikacije so uporabljali že v prazgodovinskih časih. S tem novim načinom vinar želi še bolj in na nedvoumen način povezati kmetijo s s teritorijem ter obenem ovrednotiti domači kamen. Ob dejstvu, da gre za izdelek z naravnega materiala, ki so ga naredili domači obrtniki, je prednost te posode v tem, da ohrani konstantno temperaturo.
Kamnarska mojstra Marko in Kristjan Zidarič sta izdelala enkratno posodo, ki je narejena iz petih posameznih delov marmorja, ki so postavljeni eden na drugega. Po trgatvi vitovsko specljajo in jagode prelijejo v kamnite posode, kjer pride do fermentacije in maceracije. Postopek traja približno 18 dni, nakar vino pretočijo v hrastove sode, kjer vino skupaj z drožmi zori še vsaj dve leti.
Prednost posod je poleg nevtralnosti, kar vpliva na arome, predvsem ohranjanje stalne temperature med fermentacijo.
Vino od Zidaricha nas očara!
Ujemanje s hrano
pršut, goriška roža (radič) s panceto, rižota z radičem ali morskimi sadeži, telečja ali svinjska zarebrnica na žaru.
Zidarich
Klet Zidarich je družinska klet na kraški planoti, z dolgo tradicijo pridelave avtohtonih vin. S poudarkom na naravnem pristopu in zorenju v kraških jamah ustvarjajo mineralna vina. Njihova vina izražajo kraški terroir in spoštujejo naravo ter tradicijo.