Vitovska kamen 2021, Zidarich

V ustih je gladka, sveža, začinjena in zelo obstojna. V ustih nas najprej očara lepa maslena tekstura, ki jo pripisujemo zorenju vina na drožeh. Kisline so izražene in izjemno prijetne. Vinu dajejo svežino in sočnost. Tanine je čutiti, a so nežni. Še kako izrazita je tudi mineralnost, ki v obliki slanosti vinu daje dodatno razsežnost in kompleksnost. Gre za vino, ki je vitko, elegantno, a obenem še kako kompleksno ter kaže na mojstrsko sodelovanje med vinogradnikom in naravo.

Značilnosti in opis

  • Stil vina: Bogato belo
  • Država:
  • Regija: Italijanski kras
  • Volumen: 0,75 l
  • Stopnja alkohola:

51,48  z DDV

Na zalogi

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Končni znesek v košarici je odvisen od stopnje DDV v posamezni članici EU in se spreminja glede na izbiro države kupca.

Lastnosti

Teža1,3 kg
Volumen

Stil vina

Sorta

Stopnja alkohola

Uporabljene sorte

Barva vina

Regija

Sladkorna stopnja

Temperatura serviranja

Država

Vinifikacija poteka v kamnitih posodah. Omenjeni način vinifikacije so uporabljali že v prazgodovinskih časih. S tem novim načinom vinar želi še bolj in na nedvoumen način povezati kmetijo s s teritorijem ter obenem ovrednotiti domači kamen. Ob dejstvu, da gre za izdelek z naravnega materiala, ki so ga naredili domači obrtniki, je prednost te posode v tem, da ohrani konstantno temperaturo.
Kamnarska mojstra Marko in Kristjan Zidarič sta izdelala enkratno posodo, ki je narejena iz petih posameznih delov marmorja, ki so postavljeni eden na drugega. Po trgatvi vitovsko specljajo in jagode prelijejo v kamnite posode, kjer pride do fermentacije in maceracije. Postopek traja približno 18 dni, nakar vino pretočijo v hrastove sode, kjer vino skupaj z drožmi zori še vsaj dve leti.
Prednost posod je poleg nevtralnosti, kar vpliva na arome, predvsem ohranjanje stalne temperature med fermentacijo.

Vino od Zidaricha nas očara!

Ujemanje s hrano

pršut, goriška roža (radič) s panceto, rižota z radičem ali morskimi sadeži, telečja ali svinjska zarebrnica na žaru.

Klet Zidarich je družinska klet na kraški planoti, z dolgo tradicijo pridelave avtohtonih vin. S poudarkom na naravnem pristopu in zorenju v kraških jamah ustvarjajo mineralna vina. Njihova vina izražajo kraški terroir in spoštujejo naravo ter tradicijo.

Vedno na tekočem

Vas zanimajo nove akcije, dodatni popusti? Želite biti na tekočem kaj je novega v naši spletni vinoteki? Prijavite se na naše e-novice! Obljubimo, da so polne zanimivih ponudb in vsebine.

    PRVA SLOVENSKA SPLETNA VINOTEKA

    Smo prva slovenska spletna vinoteka.

    ODPREMA ISTI DAN

    Paket odpremimo na dan nakupa.

    BREZPLAČNA DOSTAVA

    Brezplačna dostava nad 69 evrov.

    STROKOVNOST

    Pri svojem delu smo zelo strokovni in korektni.

    ŠIROK CENOVNI RAZPON

    Vina za vse okuse in priložnosti.