Lastnosti
Teža | 1,3 kg |
---|---|
Volumen | |
Stil vina | |
Sorta | |
Stopnja alkohola | |
Uporabljene sorte | |
Barva vina | |
Regija | |
Sladkorna stopnja | |
Temperatura serviranja | |
Država |
Značilnosti in opis vina: Za Sauvignonasse je značilna rumena barva z zlatim odtenkom. Zelo zrelo grozdje zaznamuje pozna trgatev, ki mu daje ekstremno polno telo, z bogatimi aromami in dolgo persistenco. Če vino za nekaj časa pustimo v kozarcu, se v njem razvijejo kompleksnejše arome, ki se pomikajo od začetnih zeliščnih not proti vonju suhega cvetja. Zaznavne so tudi mineralne note. Na okusu je v ospredju začutiti breskev, kasneje pa različno lupinasto sadje. Nazadnje okusimo prijeten odhod zrelih mandljev. Vino je bogato in polnega telesa.
K hrani: Vino Sauvignonasse lahko ponudimo ali kot odličen samostojen aperitiv ali k širokemu spektru začetnih jedi, kot so kuhani šparglji z nastrganim trdo kuhanim jajcem, avokadovo kremo in rahlim solatnim prelivom; testenine z različnimi vrstami zelenjave; omlete z artičoki; različne morske hladne predjedi; zelenjavne rižote; popečena zelenjava; frtalja (omleta z različnimi zelišči); raznovrstni mesni medaljončki; nadevan piščanec,…
Sorta grozdja: Sauvignonasse (Furlanski Tokaj)
Vinorodni okoliš: Collio – ItalijaVinogradi: Zegla, Podgredic
Starost vinogradov: 19–39 let
Nadmorska višina vinogradov: 120/250 m
Lega vinogradov: sever-zahod
Sestava tal: lapor, skrilavec in peščenjak (fliš ali opoka)
Trgatev: ročna – začetek septembra
Vinifikacija: maceracija 12 ur, vretje v inox posodi
Zorenje: 10 mesecev na kvasovkah
Vsebnost alkohola: 12,5 % vol.
Skupna kislina: 4,46 g/l
Steklenice: 0,75 l
Temperatura za serviranje: 11°C–12°C
Ujemanje s hrano
Apertiv, šparglji, avokado, testenine, zelenjavne jedi, morske jedi, rižote