Lastnosti
Teža | 1,3 kg |
---|---|
Volumen | |
Stil vina | |
Sorta | |
Stopnja alkohola | |
Uporabljene sorte | 50% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon, 11% Petit Verdot, 11% Cabernet Franc |
Barva vina | |
Regija | |
Sladkorna stopnja | |
Temperatura serviranja | |
Država |
Sorte grozdje: 50% Merlot, 28% Cabernet Sauvignon, 11% Petit Verdot, 11% Cabernet Franc
Trgatev: ročna, v 15 kg zaboje, selekcija na dvojni selekcijski mizi
Fermentacija: v inox posodah ločeno po sortah, pri 26 – 30 st. C
Maceracija: 10 – 15 dni
Mlečnokislinsko vrenje: da, začelo v inox posodah, končalo po pretoku v barrique sode (25% novih, 75% starih 1 leto)
Staranje v sodih: 15 mesecev, po 12 mesecih ga združijo in nato se še 3 mesece stara
Staranje v steklenici: 6 mesecev
Opis: izredno bogat in koncentriran letnik. Temno rdeča barva, arome zrelega rdečega sadja ter rahlo pikantne note. V ustih lepo zaokroženo, zrelo, gladki tanini in dobro vkomponirana kislina. Vsaka sorta da vinu svoj pečat, Merlot polnost, Petit Verdot svežino in oba Caberneta strukturo.
Ujemanje s hrano
Račja prsa, jagenček, rdeče meso, zreli siri
Ornellaia
Tenuta dell'Ornellaia je bila ustanovljena leta 1981. Nahaja se v čudovitem in neokrnjenem predelu Toskane. Njihova ideja je pridelati najboljše vino za trg. Predanost in strast so ključni za njihov uspeh. Edinstven in neponovljiv terroir ter mikroklima so pripeljali Ornellaio do prestižne etikete. Danes je znana po celem svetu.