- Domov
- Brunello Rennina 2013, Gaja
Cena | nad 30 € |
---|---|
Država | Italija |
Stil vina | Bogato rdeče |
Uporabljene sorte | 100% Sangiovese |
Temperatura serviranja | 16 - 18°C |
Vsebina | 0,75 l |
Barva vina | Rdeče |
Wine enthusiast | 95/100 |
Stopnja alkohola | 14,00 % |
Znamka vina | Gaja |
Kombinacija s hrano | Jagenjček, Rdeče meso, Svež ali zrel sir, Meso z žara |
Letnik vina | 2013 |
Regija | Toskana |
Sladkorna stopnja | Suho |
Sorta | Sangiovese |
Gaja
Danes smo deležni že četrte generacije družina Gaja. Družina izvira iz Piemonta v Italiji pravzaprav iz Barbaresca, kjer je leta 1859 bila ustanovljena prva klet. Zgodovinska klet s svojo tradicijo in kakovostjo sega v sam vrh svetovnega vinarstva. Mnogi kleti Gaja pripisujejo zaslužek za prepoznavnost pokrajine Piemont in Barbaresca v svetu. Angelo Gaja je bil gostinec, leta 1905 se je poročil s Clotilde Rey, katera ga je usmerila in spodbujala k boljši kakovosti in predanosti vinu in pokrajni. Angelo, sedanji lastnik predstavlja četrto generacijo. Vstopil je v podjetje leta 1961 in trenutno širi eminentnost kleti. Poslužuje se vsega znanja in izkušenj predhodnikov, očeta in starega očeta. Seveda pa kot izšolan enolog daje kleti poleg tradicionalizma tudi sapico ¨modernizma¨. V Barbaresco kot prvi pripeljal inoks sode. A vino danes inoks sod vidi le pri maceraciji. Klet Gaja v Piemontu ima trenutno v posestvi 100 ha vinogradov, nekaj v pokrajini Barbarescu in nekaj v pokrajini Barolo. Vsa vina Gaje so produkt grozdja gojenega na lastnih posestvih. Leta 1994 se klet širi še v druge pokrajine Italije, in tako kupijo prvo posestvo v Toskani. Kot v rojstnem Piemontu, cilj Angela Gaje je produkcija vin, ki nosijo v sebi kakovost in prepoznavnost pokrajine. Poleg vinogradov v Piemontu, pa je v Ca’Marcandi, v pokrajini Toskana zasadili trte merlota, cabernet sauvignona in cabernet franca in tako sedaj njihova klet poleg Barolov in Barbarescov prideluje še supertoskance.
