12.2.2025. Tamara SB Polepšaj dan, pokloni darilo

Vino & hrana: SLADICE

Vsaka sladica ima svoj značaj, h kateremu se lepo poda tudi skrbno izbrano vino. Dobra kombinacija poudari okuse tako sladice kot tudi samega vina. Kakšna pa je ta prava kombinacija? V pomoč ti je lahko nekaj osnovnih pravil.

Zagotovo si že slišal, da mora biti vino malce slajše od sladice – a ni tako preprosto! Pazi na sladkorno stopnjo, saj je lahko rezultat pretirano sladek. Za začetek so odlična izbira sladka bela vina, pri rdečih vinih raje izberi med aromatiziranimi vini. Če je sladica zelo sladka, se bo ujela s svežo penino, ki uravnovesi težko teksturo.

Ko z vinom kombiniramo sadne sladice, vedno pazimo, da poudarimo okuse in jih ne zasenčimo. Splošno pravilo je, da izbiramo vina, ki niso pretirano sladka, zato da se dobro ujamejo z naravno sladkobo sadja, izogibamo pa se rdečim vinom. Z močnimi sadnimi okusi kombiniramo aromatična bela vina.

Priporočamo ti, da preizkusiš te kombinacije:

  • Jabolčni štrudelj in Traminec
  • Limonina pita in Rizling
  • Jagodne sladice in Rose
  • Hruška in Prosecco

Ko gre za sladice in vino, je ključ do popolnega para ravnovesje – vino naj bo vsaj tako sladko kot sladica, da se okusi harmonično prepletejo. Klasična kombinacija je sladki muškat ali penina s sadnimi tortami in kremnimi slaščicami, medtem ko desertna vina, kot sta tokaj ali vin santo, čudovito dopolnijo krostate in biskvitne sladice. Temna čokolada? Tu kraljujejo rdeča vina z nižjimi tanini, na primer rubinasti portovec ali eleganten rdeči cuvée.

Za Valentinovo izberi nekaj romantičnega – penina rosé bo odlično dopolnila jagodne sladice, nežni muškat pa bo zadel v polno ob crème brûlée ali panna cotti. Če želiš res posebno izkušnjo, pa poskusi kombinacijo rdečega vina in čokolade – mogočen Amarone ali Barolo Chinato bosta ustvarila pravo senzacijo okusov.

Čokoladne sladice predstavljajo malo večji izziv. S črno čokolado se najbolje ujamejo fortificirana vina, kot je portovec, ki ga lahko odlično kombiniraš s čokoladno torto ali čokoladnim moussom, medtem ko ob beli čokoladi najbolj ustreza belo vino. Pri čokoladnih sladicah ne moreš zgrešiti z bogatim in suhim začinjenim avstralskim vinom Shiraz. Suhost vina v tem primeru uravnoteži sladkobo čokolade, medtem ko arome marmelade uravnotežijo grenkobo.

Čokoladni fondant (Lava Cake)

Sestavine (za 4 osebe):

  • 100 g temne čokolade (70 %)
  • 100 g masla
  • 2 jajci
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja
  • 30 g moke

Postopek:

  1. Pečico segrej na 200 °C.
  2. Čokolado in maslo stopi nad paro ali v mikrovalovni pečici.
  3. Jajca, rumenjake in sladkor penasto stepaj, nato primešaj stopljeno čokolado in moko.
  4. Maso vlij v namaščene modelčke in peci 8–10 minut (sredica naj ostane tekoča).
  5. Postrezi takoj, po želji z malinami ali vanilijevim sladoledom.

Popolno vino zraven? Bogato, sadno in ravno prav sladko, da uravnoteži intenzivno čokolado. Poglej vsa sladka vina tukaj ali pa Porto vina tukaj.

Starana vina se odlično ujemajo s sladicami iz oreščkov. Bolj sladka je sladica, bolj sladko je lahko vino. Izrazite okuse lahko kombiniramo z drznejšimi vini, medtem ko se sladice z bolj subtilnim okusom bolje obnesejo z nežnimi belimi vini, ki so s staranjem razvila lastne oreščkaste arome.

Bogat Chardonnay je odličen partner mandljevim sladicam in marcipanu, Sauvignon Blanc pa odlično dopolni sladice s pistacijo.

Mlečne sladice se odlično podajo skupaj z belim vinom. Sauvignon Blanc bo odlično dopolnil najrazličnejše skutne torte, medtem ko ob sladicah, s poudarjeno aromo vanilije, priporočamo tudi muškat ali traminec. Muškat z aromami breskve in mandljev odlično dopolni creme brulee. Tiramisu se zaradi svoje kremne teksture odlično ujame s penečimi vini, izberi pa takšno, ki se ujema tudi s kavnimi okusi.

Vanilijeva panna cotta z medeno glazuro

Sestavine (za 4 osebe):

  • 500 ml sladke smetane
  • 50 g sladkorja
  • 1 vanilijev strok
  • 2 lističa želatine
  • 2 žlici medu

Postopek:

  1. Želatino namoči v hladni vodi.
  2. Smetano, sladkor in vanilijo segrej do vretja, nato odstavi.
  3. Vmešaj ožeto želatino in prelij v modelčke. Ohladi vsaj 4 ure.
  4. Pred serviranjem pokapaj z medom in po želji okrasi z oreščki ali sadjem.

Popolno vino zraven? Traminec s svojo aromatično in rahlo sladko noto čudovito dopolnjuje mlečne sladice.

Karamelne in medene sladice zahtevajo malce več pozornosti, saj kombinacija ne sme biti preveč sladka. Goste teksture sladice, kot je sladka karamela, olajšamo z lahkim penečim vinom, medtem ko se s karamelnimi pudingi odlično ujamejo tudi portovci.

Slana karamelna krema

Sestavine (za 4 osebe):

  • 100 g sladkorja
  • 2 žlici vode
  • 200 ml sladke smetane
  • 20 g masla
  • 1 ščepec soli

Postopek:

  1. Sladkor in vodo segrevaj na srednjem ognju, dokler ne dobi zlato rjave barve.
  2. Previdno vlij segreto smetano in hitro mešaj.
  3. Dodaj maslo in sol ter prelij v kozarčke. Ohladi in postrezi z mandlji ali piškoti.

Popolno vino zraven? Porto vino vas ne bo razočaral! Bogate note oreščkov, suhega sadja in karamele ustvarijo vrhunsko kombinacijo s slano-sladko kremo.

Skoči na Evino.si in odkrij širok izbor vin, ki odlično dopolnjujejo sladice. Ne zamudi niti posebnih akcij!

Deli na

Več novic iz te kategorije

9.12.2024. Tamara SB Polepšaj dan, pokloni darilo

Evino predlogi za darila

Praznični čas je pred vrati, novo leto se hitro bliža, ti pa še vedno brez božičnih daril? Evino predlogi za darila so tukaj! Si želiš obdarovati svoje najdražje z nečim posebnim in hkrati uporabnim? Pri EVINU smo tukaj, da ti olajšamo izbiro!

4.2.2025. Tamara SB Polepšaj dan, pokloni darilo

Vino & hrana: VALENTINOVO

Valentinovo je pred vrati, in kaj je lepšega kot prijeten večer v dvoje ob odlični hrani in vrhunskem vinu? Prava izbira vina lahko čudovito dopolni okus jedi in ustvari nepozabno doživetje.