Vitovska 2009

Zidarich

Barva: zlatorumena, ne popolnoma bistro
Vonj: saden, mineralen, po začimbah
Okus: naraven okus, elegantnost, mineralen in svež

21,00 €

Mimogrede, vsa naročila naročena do 15. ure vam pošljemo še isti dan.

Zaloga

Izdelek trenutno ni na voljo.

Glavne lastnosti

  • Vsebina:
    0,75 l
  • Barva:
    Belo
  • Temperatura serviranja:
    12 - 14°C

Sorta grozdja 100% Vitovska
Lokacija Devin Nabrežina - Praprot - Trst
Ekspozicija Jugovzhod
Nadmorska višina vinogradov 260 – 280 m.
Tla rdeča prst
Vzgojna oblika enojni guyot in rez na reznik (4-5 oči)
Starost vinogradov 6 - 30 let
Gostota sajenja 8.000 - 10.000 trsov
Donosnost na hektar 50 Q
Trgatev zadnji teden v septembru, začetek oktobra
Število steklenic 7500
ORGANOLEPTIČNI OPIS
Barva zlatorumena, ne popolnoma bistro
Vonj saden, mineralen, po začimbah
Okus naraven okus, elegantnost, mineralen in svež
Ujemanje s hrano belo meso, sushi, zelenjava na žaru, mladi sir; poljubno
Priporočilo temperatura serviranja 15°, uporaba kozarcev za belo vino
ENOLOŠKI OPIS
Trgatev ročna v zaboje
Vinifikacija razpecljanje, alkoholna fermentacija in maceracija poteka v
lesenih odprtih posodah, brez kontrole temperature. Brez dodatka
selekcioniranih kvasovk
Biološki razkis spontan
Zorenje dve leti v sodih in večjih pokončnih sodih iz slavonskega hrasta
Stekleničenje brez čiščenja in filtracije
Zorenje v steklenici dve leti

  • Letnik: 2009
  • Sorta: Vitovska
  • Stil vina: Bogato belo
  • Stopnja alkohola: 12,50 %
  • Sladkorna stopnja: Suho
  • Regija: italijanski Kras
  • Država: Italija
  • Kombinacija s hrano: Račja prsa, Teletina, Belo meso, Perutnina, Tartufi

Stvarnost, ki po obliki in strukturi odraža zvestobo svoji zemlji Kmetija Zidarich deluje od leta 1988. Nahaja se na edinstveni lokaciji med vinogradi in tipično kraško vegetacijo, v samem osrčju tržaškega Krasa. Tu je Benjamin Zidarich z inovativnim pristopom, domiselnostjo, strateškimi idejami in odločnostjo prenovil očetovo kmetijo in razširil star, pol hektarja velik vinograd, ter se posvetil avtohtonim sortam kraškega prostora. Že od samega začetka se je moralo novo podjetje spopadati z izzivi tega prostora, ki zaradi kamnite pokrajine in skromne količine rdeče prsti, zahteva veliko truda in finančnih vlaganj. Leto za letom je Benjamin sadil nove vinograde in obdelovane površine razširil na osem hektarjev. Letna količina pridelanega vina tako danes dosega 20.000 steklenic. Vina Zidarich so čedalje bolj cenjena na državnem in mednarodnem nivoju.