Rumeni Muškat 2011

Pullus

Rumeni muškat prihaja iz tradicionalno znamenitih vinogradniških rastišc rumenega muškata, kar se čuti v razkošju cvetice in okusa sladkega rumenega muškata. V vonju ohranjena cvetica je značilno muškatna s citrusovimi in cvetličnimi niansami ter prijetnostjo melone, kar je posledica lastnosti trgatve.

9,25 €

Mimogrede, vsa naročila naročena do 15. ure vam pošljemo še isti dan.

Glavne lastnosti

 • Vsebina:
  0,5 l
 • Okoliš:
  štajerska Slovenija
 • Barva:
  Belo
 • Temperatura serviranja:
  8 - 10°C

Sorta: 100% Rumeni Muškat

Tla: Pestra geološka sestava tal, predvsem prod in glina, navadno so spodnji sloji prekriti s plastjo laporja. Vinogradi se razprostirajo na najboljših vinogradniških legah po pobočjih gričev v okolici Ptuja.

Pridelava grozdja: Pridelava grozdja je naravi prijazna tako imenovana integrirana pridelava pod budnim očesom svetovalne agronomske službe in enologije iz Ptujske kleti. Trta ima vzgojno obliko dvojni »guyot«, z maksimalno obremenitvijo trte 1,8 kg.

Analiza:
Alkohol: 10,00 % vol
Skupne kisline: 7,50 g/l
Reducirajoci sladkor: 48 g/l

Trgatev:
Vroce sušno poletje in topli jesenski dnevi so botrovali pridelavi izrazito zdravega in sortno značilnega grozdja. Okus grozdne jagode je bil značilen za štajerske rumene muškate, ki spominjajo na limeto, limono ter ostale agrume in belo cvetje, kar se izrazi tudi v vinu. Trgatev za sladki rumeni muškat se je pričela koncem septembra

Kletarjenje:
Posebno odbrano zrelo grozdje izbranih leg, 24-urna bela maceracija grozdja ter fermentacija mošta pri izredno nizkih temperaturah s predelavo in zorenjem po načelih protektivne tehnologije so nas obdarili z značilno aromaticnim sladkim rumenim muškatom. Zaustavitev fermentacije ohranja v vinih preostanek sladkorja, poteka s hladnim šokom oz. ohladitvijo na -3°C in brez običajnih konzervansov, kar je človekovemu zdravju prijazno. Posebej smo ponosni na ohranjene lastnosti okusa grozdja rumenega muškata, saj namreč velja, da ima dobro sortno vino cvetico in okus po grozdju.

Opis vina:
Rumeni muškat prihaja iz tradicionalno znamenitih vinogradniških rastišc rumenega muškata, kar se čuti v razkošju cvetice in okusa sladkega rumenega muškata. V vonju ohranjena cvetica je značilno muškatna s citrusovimi in cvetličnimi niansami ter prijetnostjo melone, kar je posledica lastnosti trgatve. Značilnemu muškatnemu vonju in okusu se pridružita kislina in sladkor v prikupno sladko
vinsko doživetje.

 • Letnik: 2011
 • Sorta: Rumeni muškat
 • Stil vina: Sladko vino
 • Stopnja alkohola: 10,00 %
 • Sladkorna stopnja: Sladko
 • Regija: Podravje
 • Okoliš: štajerska Slovenija
 • Država: Slovenija
 • Kombinacija s hrano: Gosja jetra, Sladice

Pullus je projekt, s katerim je Ptujska klet, razkrila v tem tisočletju zastavljen koncept sprememb. Prve so se pred leti dogajale v vinogradih, zadnje so se zgodile v letu 2007 z novim imenom za vina iz Ptujske kleti. Pullus, vina iz Ptujske kleti so tako ohranila svojo krepost in vse značilnosti znamenitih haloških in slovenskogoriških vinogradniških leg. Hkrati pa so postala bolj živahna in spogledljiva z iskalci vinskih okusov, arom in svežine. Postala so tudi bolj spogledljiva s kulinaričnimi doživetji in dostopnejša za brezpotja tudi vsakdanjih in prazničnih prehranskih obrokov.