Gamay/Modra Frankinja 2009

Pullus

Pullus Gamay – Modra Frankinja da s svojo globoko mlado vijolično barvo vina slutiti, da gre za svežo mlado zvrst. Cvetica vina je značilna za sorto Gamay, ki spominja na črno murvo in robido, medtem ko v okusu prevladuje polnost bogatost Modre Frankinje.

5,70 €

Mimogrede, vsa naročila naročena do 15. ure vam pošljemo še isti dan.

Zaloga

Izdelek je na voljo.

Glavne lastnosti

  • Vsebina:
    0,75 l
  • Okoliš:
    štajerska Slovenija
  • Barva:
    Rdeče
  • Temperatura serviranja:
    16 - 18°C

Sorta: Gamay 80% - Modra Frankinja 20%

Tla: Pestra geološka sestava tal, predvsem prod in glina, navadno so spodnji sloji prekriti z plastjo laporja. Vinogradi se razprostirajo na najboljših vinogradniških legah po pobočjih gričev v okolici Ptuja.

Pridelava grozdja: Pridelava grozdja je naravi prijazna t.i. integrirana pridelava pod budnim očesom svetovalne agronomske službe in enologije v Ptujski kleti d.o.o.. Trta ima vzgojno obliko dvojni »guyot«.

Analiza:
alkohol 11,50 vol.%
Skupne kisline: 5,5 g/l
Sladkor: 2,1 g/l

Trgatev:
Posledica vročega poletja je fenolno dozorelo grozdje, kar je pripomoglo k barvno bogatemu grozdju z mehkimi žametnimi tanini v okusu. Nekoliko hladnejša in deževna jesen pa sta ohranila sortno značilne aromaticne snovi v grozdni jagodi. Letnik 2009 je nedvomno naklonjen bogatim polnim vinom sorte Modra Frankinja ter sadno izrazitim znacilnim lahkotnim vinom sorte Gamay .

Kletarjenje:
Pullus Gamay – Modra Frankinja je skupek posebno odbranega tehnološko zrelega grozdja iz izbranih leg, kjer pripomore kratkotrajna petdnevna maceracija Gamaya, ter dokončanje fermentacije v inox posodi pri nizki temperaturi k sadnosti in igrivosti vina, Modra Frankinja pa zaradi podaljšane 14-dnevne maceracije k strukturi ter polnosti vina. Po končani alkoholni fermentaciji je sledil še biološki razkis, ki daje vinu mehkobo ter pitkost. Zvrst je dozorevala tri mesece v srednje velikih hrastovih sodih.

Opis vina:
Pullus Gamay – Modra Frankinja da s svojo globoko mlado vijolično barvo vina slutiti, da gre za svežo mlado zvrst. Cvetica vina je značilna za sorto Gamay, ki spominja na črno murvo in robido, medtem ko v okusu prevladuje polnost bogatost Modre Frankinje. Vino je kljub vplivu Modre Frankinje igrivo, prijetno, kjer nas božajo mehki zreli tanini v okusu. 

  • Letnik: 2009
  • Sorta: Zvrst
  • Stil vina: Sveže rdeče
  • Stopnja alkohola: 11,50 %
  • Sladkorna stopnja: Suho
  • Regija: Podravje
  • Okoliš: štajerska Slovenija
  • Država: Slovenija
  • Kombinacija s hrano: Račja prsa, Jagenjček, Rdeče meso, Meso na žaru, Divjačina

Pullus je projekt, s katerim je Ptujska klet, razkrila v tem tisočletju zastavljen koncept sprememb. Prve so se pred leti dogajale v vinogradih, zadnje so se zgodile v letu 2007 z novim imenom za vina iz Ptujske kleti. Pullus, vina iz Ptujske kleti so tako ohranila svojo krepost in vse značilnosti znamenitih haloških in slovenskogoriških vinogradniških leg. Hkrati pa so postala bolj živahna in spogledljiva z iskalci vinskih okusov, arom in svežine. Postala so tudi bolj spogledljiva s kulinaričnimi doživetji in dostopnejša za brezpotja tudi vsakdanjih in prazničnih prehranskih obrokov.