Redoma Tinto 2005

Niepoort

Temna rubinasto rdeča barva. Začimbne arome se mešajo z vonjavami jagodičevja in popra. Prepoznaven je karakter Doura, ki je prepletena z elegantno dimno aromo, ki pa ne zasenči drugih plati vina.

33,90 €

Mimogrede, vsa naročila naročena do 15. ure vam pošljemo še isti dan.

Ocene

Ocene

Wine spectator:
91/100
Robert Parker:
89/100

Glavne lastnosti

 • Vsebina:
  0,75 l
 • Barva:
  Rdeče
 • Temperatura serviranja:
  18 - 20+°C

Sorte: Touriga franca, touriga nacional, tinta roriz, tinta amarela, tinta cão.

Datum stekleničenja: Vino so stekleničili avgusta leta 2007.

Postrežba: Priporočamo, da vino postrežete pri temperaturi 16–18 °C. Da bi lahko čimbolj uživali v kakovosti tega izrednega vina, priporočamo, da ga pred uživanjem kratko dekantirate.

Degustacijski zapiski
Redoma je kot Douro, ima karakter in močno osebnost. Vino z veličastno strukturo, prefinjenimi tanini in dolgim odhodom. Grozdje iz katerega pridelajo vino, raste v več kot 60 let starih vinogradih. Pri Niepoortu so mnenja, da je Redoma perfekten predstavnik področja reke Douro.
Temna rubinasto rdeča barva. Začimbne arome se mešajo z vonjavami jagodičevja in popra. Prepoznaven je karakter Doura, ki je prepletena z elegantno dimno aromo, ki pa ne zasenči drugih plati vina.
Okus je zanimiv, z izredno dobro definirano strukturo, je saden in mineralen, z dobro svežino. Tanini so močni, a fini, pookus dolg in vztrajen. Izvrsten potencial za staranje.

Staranje
Vino je že primerno za uživanje. V steklenici se bo izboljševalo še vsaj do leta 2012.
Poroka s hrano
Redoma je izvrstno vino za velike priložnosti. Je prijetno in elegantno, a kljub temu močno. Poda se k mnogo vrstam hrane. Predvsem ga priporočamo k staranim sirom, rdečemu mese in pa predvsem k divjačini.

Terroir:
- regija: Douro
- vrsta prsti: pesek (schist)
- povprečna starost trt: 60 let

Vinifikacija:
- vino so ustvarili iz grozdja nizko obremenjenih starih trt
- trgatev so opravili ročno in grozdje prešali tradicionalno z mečkanjem grozdja z nogami (foot treading)
- vino so 18 mesecev starali v majhnih hrastovih sodih (barrique) v prostorih kleti v Gaii
- uravnotežena poroka različnih osebnosti vin je umetnost, s katero se ukvarja Luis Saebra, Niepoortov enolog za mirna vina.
- prosti SO2 ob stekleničenju: 28 mg/l

Priznanja:
Zmagovalec 10. slovenskega Festivala vin v kategoriji rdečih vin
Robert Parker: 89/100
Wine Spectator 91/100

 • Letnik: 2005
 • Sorta: Zvrst
 • Stil vina: Bogato rdeče
 • Stopnja alkohola: 13,50 %
 • Sladkorna stopnja: Suho
 • Regija: Douro
 • Država: Portugalska
 • Kombinacija s hrano: Račja prsa, Jagenjček, Rdeče meso, Svež ali zrel sir

Klet je v lasti družine Niepoort že peto zaporedno generacijo od ustanovitve v Villa Nova de Gaii na Portugalskem leta 1842. Vedno so bili znani po izjemnih desetletnih tawny-jih, ki so mladostno sveži a se ne sramujejo svoje starosti. Grozdje prihaja v klet iz njihovih lastnih vinogradov v okolici Pinhàa iz same srčike najboljših vinorodnih območij reke Douro. Vinogradi so vsi brez izjeme stari več kot 85 let. Donosi trt so izjemno nizki in ne presegajo 5-6 hektolitrov/hektar. Vina pridelujejo na tradicionalen način, prešajo jih z nogami (foot treading). Dandanes je Niepoort poleg redkih izjem najbrž edina port hiša, ki vina prideluje na ta starodavni način.