Premium Fino

Fernando de Castilla

Je najbolj suh od vseh vrst sherryjev in naj bi ga pili, ko je še mlad.

16,50 €

Mimogrede, vsa naročila naročena do 15. ure vam pošljemo še isti dan.

Zaloga

Izdelek trenutno ni na voljo.

Glavne lastnosti

  • Vsebina:
    0,75 l
  • Barva:
    Belo
  • Temperatura serviranja:
    10 - 12°C

Je najbolj suh od vseh vrst sherryjev in naj bi ga pili, ko je še mlad. Po odprtju steklenice, ga je priporočljivo popiti čimprej, da zaradi stika s kisikom vino ne bi izgubilo značilnih vonjav. Najpomembnejši del pridelave fina je plast glivic, ki se razvije na vrhu vina v sodu. T.i. flor ščiti vino pred oksidacijo, zaradi česar so fino sherryji lažji in bolj sveži.

  • Sorta: Zvrst
  • Stil vina: Sherry
  • Stopnja alkohola: 15,00 %
  • Sladkorna stopnja: Suho
  • Regija: Jerez de la Frontera
  • Država: Španija

Klet Fernando de Castilla je ustanovila družina Andrada-Vanderwilde, ki je bila v zadnjih treh stoletjih v Andaluziji med večjimi lastniki zemlje. Fernando Andrada-Vanderwilde je leta 1969 ustanovil blagovno znamko, pod katero so se prodajali samo Brandy Gran Reserva, Old Pedro Ximenez Sherry in sherry kis. Podjetje ima klet v zgodovinskem centru Jereza. Leta 1999 je klet prevzel Jan Pettersen, ki je 15 let delal v skupini Osbourne, enem največjih konglomeratov za proizvodnjo vina in žganih pijač v Španiji in tudi v svetu. Osbourne je tudi lastnik podjetja, ki prideluje port. Klet Fernando de Castilla je po Pettersenovem prevzemu odkupila kleti Joseja Bustamanteja in jih obnovila. Te kleti imajo zelo dobre solere izjemnih sherryjev. Vina stekleničijo na najbolj naraven način, različnih vin ne mešajo, ne uporabljajo postopkov hlajenja (cold treatment) in stabilizacije, da se tako ohrani kar največ naravnih, predvsem pa vinu lastnih arom. Za večino proizvodov uporabljajo neobarvane steklenice, ki potrošniku omogočajo preverjanje barve vina že na prvi pogled. Znano je namreč, da določeni tipi sherryja po dokaj kratkem času (do 18 mesecev za Fino) izgubijo svežino in tudi značilno barvo. Uporabljajo 500 ml steklenice, ker so za alkoholizirana (fortified) vina izredno primerna. Predvsem zaradi tega, ker naenkrat lažje izpraznimo steklenico z manjšo prostornino, saj določeni sherryji ne smejo biti predolgo odprti. Manjša steklenica potrošniku pove, da se proizvajalec ni usmeril v pridelavo velikih količin, temveč je stavil na kakovost. Po našem mnenju to veliko pripomore k občutku posebnosti dogodka, ob katerem tako vino postrežemo. K svečanosti, enkratnosti dogodka, pripomore tudi dodelana oblika steklenic, za katere je klet prejela že številne nagrade. Fernando de Castilla je najhitreje rastoče podjetje na območju Jerez. Zagovarja moderne metode tako pri trženju kot tudi pri izdelavi proizvodov ter na področju inovacij. Klet je osredotočena na prvovrstne prestižne izdelke. ZGODOVINA REGIJE Prvi je Sherry najbrž omenil starogrški geograf Strabo, ki je živel v 1. stoletju pr.n.št. Zapisal je, da so prve trte v Jerez prinesli Feničani okoli leta 1100 pr.n.št. Arheologi so pred kratkim odkrili dve vinski preši samo 4 kilometre od Jerez de la Frontere v Castillo de Doña Blanca. To odkritje potrjuje, da so ljudje, ki so ustanovili Cades (današnji Cadiz), v regijo iz Libanona prinesli tudi vinsko trto in tradicijo pridelovanja vina. V Xeri (današnjemu Jerezu) so Feničani proizvajali vino in ga prodajali po celotnem Mediteranu, predvsem pa so ga vozili v Rim. Regija z zaščitenima porekloma Jerez-Xérès-Sherry in Manzanilla-Sanlucar de Barrameda Denomination de Origen je na jugu Španije. T.i. »sherry trikotnik« sestavljajo področja znotraj treh mest: Jerez de la Frontera., Sanlúcar de Barrameda in El Puerto de Santa María.