Izbor zaposlenih / Aleš Kmet

| objavljeno v kategoriji Lestvice

 Izbor najljubših vin naših zaposlenih. Prvi je na vrsti Aleš Kmet / sommelier

Chardonnay Opoka 2008, Marjan Simčič
Globoka intenzivna rumena barva z rahlo janterjevimi odtenki in mineralnimi odsevi napoveduje bogato vino. Na vonju prepoznavna nevsiljiva chardonnayjeva začinjenost, različno suho sadje in skorja kruha, se v kozarcu razvijejo do popolnosti. Sčasoma se mu pridruži rahel odtenek lepo vkomponiranega nežnega vonja vanilije. Na okusu ga odlikuje izjemno elegantna tekstura, okroglost, atraktivnost, izvrstno ravnotežje med polnim telesom, alkoholom ter svežino. Mineralnost je izrazita, skoraj zaznavna kot (posledica terroirja). Je Velikan z neopisljivo harmonijo in neverjetno všečno svežino in odličnim potencialom staranja.

Blanc de Blancs 2002, Delamotte
Sestavljen iz 3 različnih leg vinogradov iz Cote des Blancs: Avize, Oger, Le Mesnil sur Oger. Bledo rumene barve, izredno delikaten in uravnotežen šampanjec. Chardonnay mu da svežino in energijo. Na nosu začutimo arome belih cvetov, breskev in marelic. Primeren za staranje, pijemo ga lahko kot aperitiv, pri belem mesu, ribi ali ob nežnih sirih.

Sir Winston Churchill 1999, Pol Roger
Šampanjec Sir Winston Churchill je bil narejen v čast Winstonu Churchillu. Naredili prav tašnega kot ga je on imel rad robusten, s polnim telesom in staran. Narejen je iz Pinot Noirja in Chardonnay-a, dejansko razmerje med tema sortama pa je dobro varovana družinska skrivnost. Churchil je pravil: "Moj okus je preprost, ni me težko zadovoljiti z najboljšim." Grozdje je iz grand cru vinogradov, ki so bili nasajeni že v času, ko je bil Churchill še živ. Polnijo ga samo ob najboljših letnikih. Pinot Noir, ki kot sorta prevladuje, daj telo in polnost, chardonnay pa eleganco in finost. Barva je zlato-rumena z briljantnimi odsevi, kronana z delikatno peno iz majhnih mehurčkov. Bouquet se razivja od samega začetka z gozdnim podrastjem in gobami, v bolj sveže in uglajene note akacije, gloga, lešnikov in mandljev. V ustih lepo uravnoteženo med svežino in nežnimi tanini, ki dajejo vinu strukturo, ki je kompaktna in čvrsta. Zaton je impresino dolg in eleganten, podobno kot lahkih rdečih vinih.

Burja Bela 2009, Posestvo Burja
Vinogradi: Stranice, Ravno Brdo, Vipavska dolina
Sorte grozdja: 33 % Malvazija, 33 % Rebula, 33 % Laški rizling
Lokacija in velikost vinogradov: Stranice (1,2 ha), Ravno brdo (0,5 ha)
Lega vinogradov: SV, vrh hriba - plato
Višina: 150 m (Stranice), 220 m (Ravno brdo)
Surovinski sestav tal: lapor
Gojitvena oblika: dvojni in enojni Guyot
Gostota sajenja: 4.000 - 7.500 trt / ha
Povprečna starost trt: 20 - 65 let
Obremenitev /donos: 1,0 kg / trto, 30 - 40 hL / ha
Čas trgatve: konec Septembera
Fermantacija:
Temperatura fementacije: 20 – 25 °C
Maceracija (stik mošta z jagodno kožico): 15 % jagodnih kožic 11 mesecev
Kvasovke: spontana fermentacija
Biološki razkis: da, brez dodatka kvasovk
Staranje v sodih: veliki sodi (20 - 35 hL) – Slavonski hrat
Čiščenje/filtracija: brez čiščenja, brez filtracije
Stopnja alkohola: 13,5 vol. %
Ekološka pridelava: preusmeritev v ekološko pridelavo (2. leto)
Število napolnjenih steklenic: 5.500 ~ 0,75 L, 260 magnumov ~ 1,5 L
Prvi polnjen letnik: 2003 

Burja Rdeča 2007, Sutor
Rdeča zvrst, ki je sestavljena iz 90% Merlota in 10% Refoška.

Sivi Pinot 2010, Marjan Simčič
Za vino je značilna rumena barva z rožnatim in rahlo zbledelim zlatim odtenkom. Vonj je intenziven ter kompleksen, cvetne vonjave s časom pridobivajo sadne in nekoliko začinjene note. Mehak, zrel in saden začetek v ustih sčasoma prekrije prepoznavna nota zrelih marelic in melon. Na koncu nemoteče narahlo pogreni. Zelo očarljiv, z nežno teksturo in z izrazito sortno značilnostjo.

Cabernet Sauvignon 2009, Lisjak
Dozorel sadni vonj, ki spominja na aromo češnje, črnega ribeza in vanilije. V ustih bogato in ekstraktno vino z dozorelimiin mehkimi tanini.

Les Haut de Pontet Canet 2007, Chateau Ponet Canet
Drugo vino kleti Ch. Pontet Canet. V ustih je vino strukturno, z lepo zaokroženimi tanini. Zaton je bogat in dolg.

Chardonnay Gmajne 2007, Primosic
Chardonnay Gmajne je rumenkaste barve z zlatimi odtenki. Vsebnost alkohola je precej visoka. Na nosu je vino sadno, kompleksno, z notami eksoticnega sadja in vanilije ter delikaten vonj po akaciji. V ustih je vino suho vendar delikatno, polno in prijetno

Il Pino 2008, Tenuta di Biserno
Zelo koncentrirano zrelo sadje, fini in zreli tanini, strukturno, harmonično in uravnovešeno

powered by Disqus