Izbor Matjaža Keka

| objavljeno v kategoriji Lestvice

Matjaž Kek je bivši selektor slovenske nogometne reprezantance. Za nas je izbral svoja najljubša vina.

Rebula Opoka 2007

Barva starega zlata z mineralnimi odsevi. Briljanten, kljub temu, da je odtočen samo s postopkom dekantacije brez filtracije. Vonj se širi z vso svojo polnostjo, skoraj ošabnostjo. Je izjemno intenziven, trajen in kompleksen. Močno izražena mineralnost, zaznaven vonj mokre briške opoke in rahel kresilni kamen. Okus je zelo mineralen in kremast. Vino ima rahlo zaznavno rustikalno noto, vendar je izjemno elegantno, sveže z lepo usklejenostjo med alkoholom in kislino, ki mu napovedujeta izjemno dolgo življenje.

Merlot Opoka 2006

Sorta merlot v Brda prihaja iz Bordeauxa. Zanj je značilna temna žametno rubinasta barva. Na vonju prepoznavna zrelost sliv in temnega jagodičevja se postopoma stopnjuje v toplino marmelad, vonjave usnja in tobaka. Prvi vtis je sladek. Na okusu je izredno mehak, bogat. Močna struktura z zaznavno prijetno svežino. Poleg dolgega harmoničnega razvoja ima vino tudi dolg zaton.

Sutor Chardonnay 2008

Sutor Chardonnay 2008 je izredno bogat, na nosu je široka paleta zrelega sadja, vanilije in začimb. Prijetna svežina v ustih je pečat klime, kjer se rojeva grozdje, saj je Podraga najsevernejša lega na primorskem. Vino za deset let, k bogati hrani ali zgolj za uživanje. 

Movia Veliko belo 2004

Veliko kreatorsko vino. Največji del je Rebule - za polnost, nekaj Sauvignona - za aromo, nekaj Sivega pinoja doda eleganco in Rebula, kot pečat Goriških Brd. Zelo intenzivna aroma zrelega sadja, v ustih ne glede na leta krasna svežina. Vino, ki lahko spremlja tudi mesne krožnike, kot je telečja ribica z žajblom in parmezanom. Življenska doba vsaj 10 let.

Ščurek Dugo 2007

To vino je slamnato rumene barve z zlato rumenimi odtenki, z nežnimi vonjavami po zelo zrelem belem sadju, lesu, dišavnicah in suhem cvetju. V ustih je vino polnega okusa , rahlo slano z zelo dolgim pookusom.

Burja Noir 2009

Burja Noir 2007 je 100% modri pinot. Povprečna starost vinograda je 12 - 20 let, vino pa je starano 22 mesecev v lesenih sodih, večinoma barrique.

Steyer Mark Cuvee 2003

Vino sestavljata modri pinot in zweigelt. Zori v hrastovih sodih, ki vinu omogočijo, da se lepo zaokroži. Cvetica nas spominja na gozdne jagode, slive, slivovo marmelado. Vino je srednje bogato, harmonično in pitno.

Delamotte Blanc De Blancs 2002

Sestavljen iz 3 različnih leg vinogradov iz Cote des Blancs: Avize, Oger, Le Mesnil sur Oger. Bledo rumene barve, izredno delikaten in uravnotežen šampanjec. Chardonnay mu da svežino in energijo. Na nosu začutimo arome belih cvetov, breskev in marelic. Primeren za staranje, pijemo ga lahko kot aperitiv, pri belem mesu, ribi ali ob nežnih sirih.

Pol Roger Blanc De Blancs 2000

Pol Roger Blanc de Blancs 1999 je narejen izključno iz sorte Chardonnay iz Grand Cru vinogradov v Cot des Blancs: Charmant, Le Mesnil, Oger, Avize in Oiry. Na kvasovkah je ležal 7 let. Barva je svetlo zlato-rumena z veliko drobnih mehurčkov. V vonju se prepletajo kompleksne arome violic, sladkega korena, toasta, kruhove skorje in mandljev, ki se čez čas razvijejo v močnejše, kot so muškatni orešček, usnje in celo jod. V ustih je lepo uravnoteženo, polno, arome svežega sadja. Šampanjec, ki s trenutno eleganco in po drugi strani robustnostjo obeta lepo prihodnost.

powered by Disqus