Gin Tonic

| objavljeno v kategoriji Članki

Gin tonic je pijača, ki te dvigne, osveži in da ti da zalet. Gin tonic ljubi poletja, prav tako kot poletje ljubi gin tonic. Zdaj je čas, čas za nogomet in gin tonic. Gin tonic je edina pijača, poleg vode, seveda, ki jo lahko piješ po vinski degustaciji, lahko jo piješ praktično ob različnih priložnostih in te redko razočara. Je zelo preprosta, a obenem kompleksna pijača, ki ni preveč sladka, ampak prijetno osvežilna in dobra za počutje, tudi dan pozneje. V Sloveniji gin tonic še ni tako priljubljen predvsem zaradi povsem napačne priprave, izbire kozarca in ne nazadnje tudi pravega gina. Pri gin tonicu je povsem enako kot pri vse drugih stvareh, ki jih ljudje zaužijemo, saj še nisem pojedel dobrega biftka, ki ne bi bil pripravljen iz prvovrstnega mesa, ravno tako še nisem poskusil dobrega vina, ki bi bilo stisnjeno iz slabo pridelanega grozdja. Za dober gin tonic so pomembne tri stvari: dober gin, tonic in limeta, da stvari ne postanejo prevroče in da ne uidejo iz okvirov, poskrbi Mr. Led. Gin je močna alkoholna pijača, destilat, pri katerem igrajo največjo vlogo brinove jagode; te pa niso nujno edino živilo, ki daje ginu značilno aromo in okus, ampak pri aromatiziranju dostikrat uporabljajo tudi koriander, lomonovo lupino, kumare, liste vrtnic, mandeljne in razne korenine. Gin ni, tako kot Slovencem dobro znan in zanimiv brinovec, destilat zgolj brinovih jagod, ampak je skoraj lahko destilat česar koli, šele pozneje mu dodajo najpomembnejšo sestavino, brinove jagode. Gin pripravljajo različno, najbolj nenavaden in ljudem slabo znan je recept, ki se uporablja za poceni gine. Za pripravo takšnega zvarka pač ne potrebuješ nič drugega kot destilat, ki mu dodajo kemijsko aromo brinja in drugih. Iz takšnega gina je gin tonic vse prej kot gin tonic, takšen gin je lahko samo razkužilo za rano. Bolje je, da v surovino pred drugim destiliranjem dodaš razna zelišča, ki oddajo aromo: kot nekakšna maceracija pri pridelavi vina. Tretja možnost pa je, da v vrat kotla položiš brinove jagode in drugo, kar bo odišavilo hlape, ki skozi vrat prehajajo v tekoče stanje. Lahko pa poteka več destilacij, tako da vsakič uporabijo drugo surovino za odišavljenje. Gina, razen nekaterih nizozemskih, ne starajo in ga skorajda nikoli ne shranjujejo v lesenih sodih za zorenje. Moj nasvet za pripravo The Gin Tonica gre takole, OK, dva nasveta. Če ju poskusim primerjati z žensko, saj kot moški ne morem drugače, je prvi nasvet za gin tonic klasična lepotica, kjer je predvsem veliko kimanja in malo napora, dosti smehljanja, predvsem pa je vedno dobrodošla. Drugi nasvet pa je še vedno lepotica, malo manj klasična, predvsem pa širokih misli, razgledana, zahteva več energije, več napora, tudi pozornosti, ampak užitek je potem dosti večji. Vprašanje je, kaj si želiš in kaj zmoreš. Obvezna je uporaba dobrega, res dobrega gina, moja favorita sta nesporno Bombay saphire v modri steklenički in Matin Miller's, oba perfektna. Torej. Limeto, nikoli limone, narežeš na osem delov, stisneš en košček v visok ozek kozarec, do vrha dodaš led, natočiš 0,3 decilitra gina, ki med polzenjem po ledenih kockah že začne oddajati aromo. Nato skoraj do vrha natočiš tonic in z drugim koščkom limete namažeš rob kozarca. Mazanje roba obvezno v smeri urnega kazalca, isti košček limete nato stisneš in položiš v pijačo. To je The Gin Tonic. Druga opcija je zahtevnejša in malce odštekana. Obvezna je uporaba gina Hendrick's, ki mu med destiliranjem dodajo sveže kumare in liste vrtnic, briljanten gin, ki pa ljubi kumaro in se z limeto niti malo ne spogleduje. V kozarec dodaš led, polno ledu, natočiš 0,3 decilitra gina Hendrick's, dotočiš tonic in na koncu dodaš še za prst debel kolobar s velike veže kumare. Drugačen, a šarmanten. Gin tonic je kul pijača, nikoli ne razočara, edino, kar potrebuje, je skrbna priprava, priprava z idejo. Omenjena nasveta sta lahko zapletena in najboljša ideja je skok na ljubljanski sushi, kjer Jurka pripravlja takšen gin tonic, da skoraj ne moreš spiti samo enega. Jurkin gin tonic je popolna verzija The Gin Tonica.

Članek v PDF formatu

powered by Disqus