Col dOrcia

Col dOrcia ZGODOVINA KLETI Col d´Orcia je ena najstarejših kleti v Montalcinu. Že leta 1933 je sodelovala na prvi predstavitvi italjanskih vin v Sieni. Zgodovina posestva sega v 18. stoletje, ko ga je ustanovila plemiška družina Delle Ciaia. GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI Posestvo leži na južni strani pobočja Montalcina. Lega je hribovita, najvišji vinogradi ležijo na nadmorski višini 450 m. Za gojenje trte je primerna zaradi izpostavljenosti južni strani, kjer jo pred pretiranimi padavinami ščiti gora Monte Amiata. Morje je oddaljeno le 35 km, zato je podnebje tipično mediteransko. Padavine so najpogostejše marca, aprila, novembra in decembra. Veliko število sončnih dni zagotavlja postopen razvoj grozdja in omogoča, da grozdje oberejo šele ob polni zrelosti. Prst je revna, podlaga je večinoma skalnata. Področje ni izpostavljeno podnebnim pojavom, kot so megla, slana, pozeba. Stalni rahli vetrovi zaokrožujejo primerne pogoje za zdrav razvoj trte. Col d'Orcia DANES Klet ima v lasti skoraj 140 hektarjev vinogradov. Od tega jih je 115 ha zasajenih s sorto Sangiovese, iz katere pridelujejo svetovno znano vino Brunello di Montalcino. Po količini pridelanega vina je klet na tretjem mestu v Montalcinu, a tudi edina, ki prideluje vina le iz grozdja pridelanega na svojih posestvih. To zagotavlja, da je grozdje pregledano s strani strokovanjakov in da le-ti jamčijo za njegovo kvaliteto. Glavni enolog kleti je g. Pablo Harri, svetovno priznani enolog in degustator. Kot enolog je delal tudi v kleti Villa Banfi (danes Castello Banfi). V času vodstva družine Cinzano je začela Col d'Orcia pri raziskavah sodelovati z univerzami iz Firenc, Pise in Milana. Veliko skrbi posvečajo grozdju in njegovemu primernemu razvoju. Pablo Harri nam je nekoč hudomušno zaupal: »Vino lahko v kleti le poslabšam, kajti moje sestavine so optimalne«.

  • Olmaia 2002

    Col dOrcia

    Sortno vino se odpira z  notami vanilije, ki pa jih kmalu dopolnijo poprove in balzamične, evkaliptove note.

    38,50 €